Christina Pawelzik, 39 år, från Västerås.
Började på 60-talet att odla guppies, men höll inte på med det hela tiden. Hon odlar triangel och rundstjärt ormskinn samt några experimentlinjer: 1. Mörkblå med djupröda fenor; trippelsvärd/trippelspjut, 2. Påfågelsfärgade/-mönstrade triangelstjärtar (mycket liten storlek på stammen), 3. Honor med extra fina fenor; triangelstjärt; nigrocaudalis med pastellfärgade fenor med prickar på alla fenor. På frågan om Christina har favorittyper svarade hon med ett tydligt: Njaej.
1. a) Hur många akvarier har du (antal + storlek)?
Hon har 24 akvarier (med guppies) kontinuerligt + några burkar vid behov samt med andra firrar, alltifrån 12 – 1200 l.
1. b) Vad tycker du skulle vara optimalt?
Dum fråga: Hur många man vill såklart.
2. a) Vilket vatten har du (hårdhet, pH, temperatur, vanligt kranvatten)?
Vattnets hårdhet är omkring 3, i varje fall inte över 10 (fast Guppies gillar ju hårt vatten…). PH ligger runt 7 (+/- beroende på årstidsvariationer i kranvattnet). När det gäller temperaturen så hade jag tidigare ouppvärmda akvarier för guppies, men nu bor jag i lägenhet med stora fönsterytor och får för stora fluktuationer, så nu sätter jag tempen till 23 (eller 25 grader). Jag använder vanligt kranvatten med nåt vattenberedningsmedel (eller tar bort kloret på annat vis), ibland nåt medel med nitrifikationsbakterier (eller filtergrums från ett annat akvarium) samt nåt järnbaserat flytande gödselmedel (nåt=vilket märke som helst). Om pH´t blir för högt för andra akvarieinnevånare sänker jag det litet med ekbarksextrakt. Ibland tillsätter jag litet jodfritt salt eller Ektozon-salt.
2. b) Hur ofta byter du vatten och hur mycket?
Per vecka byter jag 1/4 av vattnet, mera vatten om det finns mycket grums på bottnen, mera sällan om andelen guppies i akvariet är mindre, respektive oftare och mera om det finns många yngel närvarande.
3. a) Använder du genomluftning?
Nej, jag tycker att ytvattenrörelsen från filtret oftast räcker för att syresätta.
3. b) Använder du filter?
Ja, jag använder filter med överkapacitet p.g.a. mycket växter och flytväxter samt fiskarnas relativt snabba ämnesomsättning (jämfört med andra arter).
3. c) Vad har du för bottensubstrat?
Jag har engelsk sjösten (mellangrov) eller svart skiffer (ganska grovt kross) eller motsvarande i mina akvarier.
3. d) Vilken bakgrund har du?
Jag har murrigt draperi eller mörk skärm som bakgrund.
3. e) Vilka plantor har du?
Jag använder växter från samma biotop (ganska mycket), flytväxter, några rötter och runda stenar, också några stora agater. Växterna är välplanterat med mycket fritt simutrymme framåt och i de övre regionerna. Det är bra med några snabbväxande arter för att hålla algerna i schack. I mina akvarier växer det så det knakar och skötseln består därför oftast i gallring och avkortning, som blir nya skott till kompisar.
4. Vad har du för belysning (styrka, färg, energisparande lampor, hur länge är ljuset på)?
Exempel 1: 70 l-akvarium: 18 w Sylvana Aquastar 174, ca. 12 tim/dygn (starkt varmvitt sken), eller 2 st blomglödlampor på 25 w vardera (svagt blåaktigt sken).
Exempel 2: 24 l-akvarium: 9 w lågenergisparlampa från något märke, ca. 12 tim/dygn eller 1-2 st blomglödlampor på 25 w (fast det blir väldigt varmt). På större akvarier kan det hända att jag blandar två olika rör, t.ex. ett Aquastar 77 (ganska blårödaktigt) placerat mera bakåt med ett Sylvana 174 (vitaktigt) placerat mera framåt. Isåfall sätter jag timern på det vita röret 1/2 timme senare på morgonen och 1/2 timme tidigare på kvällen. Många fiskarter trivs med denna skymmningsliknande ljussättning.
5. Vilket foder använder du? Hur ofta matar du och när?
a) dina vuxna fiskar?
Egentligen fodrar jag med vad som helst. Jag har även andra djur i samma akvarium, så det blir ofta ej guppyspecifikt foder: Kan vara frysta mikrade ärtor, spenat eller salladsblad, kokt äggskrap, bryggerijäst, TetraMin guppy(torr-)foder, krossad frystorkad Krill (eller blandat med nåt annat), frysfoder (t.ex. bosmider, cyklops, mygglarver, vuxen Artemia), Hikari´s algtabletter. Det kan bli torrfoder i form av pellets när jag är bortrest länge. Matar mest mot kvällningen tror jag. Ofta blandar jag till någon gegga som de äter med god aptit. Jag undviker röda mygglarver samt (färsk)tubifex. De vuxna fiskarna får mat 1 gång per dag utom ca en-två dagar i veckan då de inte får något alls. P.g.a. välplanerad plantering kan de klara sig några veckor utan mat på semestern. Blir det yngel under tiden kan de antingen klara sig eller så blir de ”semestermat”.
5. b) dina yngel?
Foder se föregående som för vuxna, men inget stort foder som t.ex. ärtor, mygglarver eller Artemia. Som nyfödda får de ägg-gegga (ibland med bryggerijäst) eller lösning med infusorier (köpeblandning eller eget), men de kan ta söndersmulat flingfoder eller smått frysfoder ganska omgående. Ynglen får mat 6 ggr/dag i nyföddhets-stadiet och färre gånger ju äldre de blir. Vid ca 2 1/2 mån ålder får de mat helt enligt vuxenmodellen.
6. Vad har du för avels- eller urvalsprinciper?
Inom experimentlinjerna försöker jag para den/de äldsta mest lyckade hannen/hannarna med de yngsta honorna (och sedan deras döttrar o.s.v.) inom samma linje (litet inavel här, således). Då går jag i tidigt avelsskede efter form, senare efter önskad färg. I de övriga linjerna tar jag helt enkelt de 8-10 bästa hannarna som får gå med de 10 bästa honorna av lämplig sort/linje. Dessa får då föröka sig bäst de vill. De då resulterande ynglen får gärna gå med de vuxna, de verkar utvecklas snabbare och blir robustare då.
7. Har du haft sjukdomsproblem? Hur gjorde du?
Problem 1: ”Mystisk passivitet med skrubbning längs bottnen”. Det visade sig att det inte var parasiter eller dylikt. Jag slutade upp med att virvla upp massor med bottengrus när jag bytte vatten och problemet försvann. Firrarna tyckte helt enkelt inte om att bli smutsiga!
Problem 2: Cammallanus cotti. ”Blodmasken” smög sig in efter ett inköp av hona för att friska upp stammen litet. Efter letande på Internet (”shit happens”) och utfrågning av akvarister (”glöm det, alla dör”) samt koll med olika forskningsinstanser (”nån i Danmark håller visst på med det, nåt slags maskmedel”) började jag tänka till själv (har läst både kemi och medicin en gång i tiden) och började experimentera. Jag fick fram ett medel som har gett 95% tillfriskning och inga dödsfall efter 3 mån! Min testpanel bestod av ett par hundra Guppies i alla åldrar med varierande grad av angrepp, och jag kanske kommer att efterlysa test-personer så småningom – finns det någon intresserad?
8. Vad skulle du vilja förbättra i din egen odling?
Få renare linjer. Mera tydlig stjärtform på mina experimentlinjer (se motsvarande fråga).
9. Till slut: Kan du ge 5 ”gyllene regler” till nybörjare, efter vad du lärt dig under din odlingstid?
Tjae, kanske nedanstående allmänna erfarenheter jag gjort:
- Kolla hur andra har gjort och gör sen inte nödvändigtvis precis som dom (naturens egna variationer ger bättre vägledning än konstgjorda odlingsmiljöer)
- Kolla hur dina egna fiskar mår och ser ut och jämför med andras. Om dina verkar friska och inte visar tecken på degeneration, missbildningar eller onaturligt beteende, så gör du förmodligen det mesta rätt (håll inte på och testa vattenvärden hela tiden i onödan). Fiskar mår väldigt bra av att bli ”lämnade ifred”. Undantag: Vid sjukdomsfall måste man göra något snabbt (timmar).
- Det finns nog inget rätt eller fel – det är en fråga om balans, precis som ute i naturen
- Balans, balans, BALANS – använd i första hand naturens egna knep för att uppnå balans när sjukdomar och andra akvarieproblem uppstår – och alltid i sista hand kemiska medel
- Ovan erfarenheter hjälper inte mycket, om din akvariehandlare (eller hans leverantör) inte är seriös. Kolla alltid in affären ett tag innan du handlar där och ställ dig följande frågor: dör många djur dagen efter (handlarens) inköp, är djuren friska, har det funnits sjuka djur i samma akvarium tidigare, ser vattnet/vattenytan ren ut? Har dina kompisar köpt djur där tidigare och de blivit sjuka snabbt efter hemkomsten? Vet akvariehandlaren vad han pratar om eller är han bara ute efter att sälja? Ställ många ”dumma” frågor och ställ sedan samma frågor till nästa handlare och jämför!