Odlarintervjuer

Guppyrundfrågning som gjordes år 2000

Av Annett Wolf

Som nybörjare har man alltid en massa frågor och inte alltid har man tur som jag och har en duktig guppyodlare boende i samma stad. Jag läste i många böcker och alla berättar olika saker och massor med detaljer. Till slut visste jag inte längre vad som egentligen är viktigt. I den danska ”Guppybogen” (Tröst Jörgensen, 1967) använde författaren knepet att fråga olika guppyodlare om deras erfarenheter. Så kom jag på iden att det kunde jag också göra. Med hjälp av Håkan Turesson skrev jag ihop mina frågor och skickade dem till några av guppy odlarna. Jag skulle vilja ha frågat alla, men redan de svar jag fått fyllde många sidor…

Först ska jag föreställa dem som har svarat, i alfabetisk ordning ;-). Och bästa beskrivningen för en guppyodlare är väl vilken sorts fiskar han odlar och vilka guppydrömmar han har. Så jag frågade dem, vilka sorters guppies de odlar och vilka deras favorittyper är.

Svar på alla andra frågor får du genom att klicka på respektive odlares namn. (Ändra från den ursprungliga artikeln)

Olof Boberg, Stockholm,

är ordförande i Svenska Guppysällskapet och odlar guppies sedan 1967, men även en del som grabb i unga år förstås. Han odlar filigranmönstrad och metallik lyrstjärt, dubbelsvärd wienersmaragd och metallik, triangel halvsvart gul… Läs mer.

Karl Fahlström, 83 år från Hallstavik.

Han har odlat guppy i 34 år och har svartvita triangel och solfjäder sedan 1965. Karl började med blå och odlade senare också röda fiskar. Nuförtiden har han de båda färgerna blandat. Hans favoriter är nålstjärtar… Läs mer.

Kerstin Larsson, 38, från Stockholm.

Hon har odlat sedan 11-årsåldern, dvs. i 27 år och skulle gärna ha velat göra sitt exjobb på biologilinjen inom just guppygenetik, men det var tyvärr inte möjligt. Hon har för närvarande inga guppies, pågrund av hennes flyttning, men hon… Läs mer.

Christina Pawelzik, 39 år, från Västerås.

Började på 60-talet att odla guppies, men höll inte på med det hela tiden. Hon odlar triangel och rundstjärt ormskinn samt några experimentlinjer: 1. Mörkblå med djupröda fenor; trippelsvärd/trippelspjut, 2. Påfågelsfärgade/-mönstrade… Läs mer.

Hans Rillnert, från Trelleborg

har dubbelsvärd, triangel, pinkies och Endlers guppies, som också är hans favoriter. Men rundstjärtar räknar han också till sina favoriter. Hans odlar ”på riktigt” sen 2 år, men guppies och andra levandefödare har alltid funnits i hans… Läs mer.

Bo Samuelsson, från Skåne

har odlat guppies i 25 år, men bara de sista åren på riktigt, dvs. då har han börjat med att skilja honor och hanar i yngelstadiet och styra aveln. Bosse odlar triangel och svärdsformer i olika färger, 12-13 olika varianter. Han har inga favoriter… Läs mer.

Klaus Thede, Stockholm,

har hållit på i 50 år och hade redan från början guppies. Klaus har dubbelsvärdguppies simmande i sina akvarier. Det är wienersmaragd och albino och korsat med japanblå och metallic. De fiskarna är också hans favoriter… Läs mer.

Håkan Turesson, 31 år, Lund,

hade akvarium som liten och har hållit på med guppies de senaste 11 åren. Utställningsfiskar odlar han sedan 3 år. Han har bara dubbelsvärd i varianterna snakeskin, albino röda, japanblå och lite experimentella korsningar… Läs mer.

Och kanske lite om mig till slut:

Jag heter Annett Wolf, bor i Lund, är 26 år gammal och har hållit på med guppyodling i ett halvår. Jag drömmer om mörkblåa dubbelsvärdsguppies som jag vill odla fram.

Alla odlare fick samma frågor:

1. a) Hur många akvarier har du (antal + storlek)?
1. b) Vad tycker du skulle vara optimalt?
2. a) Vilket vatten har du (hårdhet, pH, temperatur, vanligt kranvatten)?
2. b) Hur ofta byter du vatten och hur mycket?
3. a) Använder du genomluftning?
3. b) Använder du filter?
3. c) Vad har du för bottensubstrat?
3. d) Vilken bakgrund har du?
3. e) Vilka plantor har du?
4. Vad har du för belysning (styrka, färg, energisparande lampor, hur länge är ljuset på)?
5. Vilket foder använder du? Hur ofta matar du och när?
a) dina vuxna fiskar?
5. b) dina yngel?
6. Vad har du för avels- eller urvalsprinciper?
7. Har du haft sjukdomsproblem? Hur gjorde du?
8. Vad skulle du vilja förbättra i din egen odling?
9. Till slut: Kan du ge 5 ”gyllene regler” till nybörjare, efter vad du lärt dig under din odlingstid?

Till slut vill jag tacka alla en gång till för deras svar. Ett särskilt tack till Håkan Turesson för hans hjälp.