Odlarintervju Håkan Turesson

Håkan Turesson, 31 år, Lund,

hade akvarium som liten och har hållit på med guppies de senaste 11 åren. Utställningsfiskar odlar han sedan 3 år. Han har bara dubbelsvärd i varianterna snakeskin, albino röda, japanblå och lite experimentella korsningar. Alla hans dubbelsvärd är favoriter.

1. a) Hur många akvarier har du (antal + storlek)?

Han använder 13 akvarier: 12 a 25 liter, 1 a 80 liter och ca. 10 små burkar av plast (till enskilda honor).

1. b) Vad tycker du skulle vara optimalt?

Optimalt skulle vara 30-40 stycken, men bara om man har mycket tid annars blir det svårt att sköta det väl. Jag tycker att mitt antal är lagom för min tid.

2. a) Vilket vatten har du (hårdhet, pH, temperatur, vanligt kranvatten)?

Jag tror vattnet är ganska mjukt, men jag bekymrar mig inte om vattenvärden så länge fiskarna trivs, vilket de gör. Jag tar vattnet direkt från duschen med lite medel i (Aquatan) mot klor. Temperaturen är 23-27°C.

2. b) Hur ofta byter du vatten och hur mycket?

Jag brukar byta 50% en gång per vecka, om det finns många yngel så byter jag oftare. Om fiskarna mår dåligt byter jag också oftare och mer.

3. a) Använder du genomluftning?

Kanske är det bra att ha luftning, men inte helt nödvändigt. Jag har ingen luftning eftersom jag har motorfilter som får ytvattnet att röra sig.

3. b) Använder du filter?

Jag har små motorfilter i alla akvarier utom till dem med små yngel.

3. c) Vad har du för bottensubstrat?

Jag har inget bottensubstrat, annars samlar sig en massa smuts och det blir svårare att göra rent.

3. d) Vilken bakgrund har du?

Botten och bakrutan är svart, det är väldigt snyggt men jag är inte säker på att det är det bästa för fiskarnas välbefinnande.

3. e) Vilka plantor har du?

Jag kan bara ha växter som inte behöver grus. Javamossa är min favorit och jag har den i alla akvarier och plastburkar. I några akvarier finns det hornsarv.

4. Vad har du för belysning (styrka, färg, energisparande lampor, hur länge är ljuset på)?

Jag använder ett ganska starkt ljus, 18 Watt över 3 akvarium (22 l) 1 timme på morgonen och 6 timmar på kvällen på timer. Sen har jag en 7 W lågenergilampa per 3 akvarier för att se fiskarna andra tider om jag är hemma, ljuset är fint och det blir inte så mycket alger.

5. Vilket foder använder du? Hur ofta matar du och när?
a) dina vuxna fiskar?

Jag använder olika torrfoder, varierade frysta foder (framför allt frusen vuxen Artemia) och matar ca 2-3 gånger per dygn. Ibland matar jag med fryst hemmagjord fodermix. Av levande foder har jag provat micromask och bananflugor – båda med rätt mycket besvär och måttlig succé. Däremot är nykläckt Artemia ett ’outstanding’ foder som alla borde använda.

5. b) dina yngel?

Jag ger nykläckt Artemia för yngel upp till en månad, några gånger om dagen om jag är hemma mycket, annars morgon och kväll.

6. Vad har du för avels- eller urvalsprinciper?

Jag har ingen strikt avelsplan/program. Naturligtvis väljer jag de bästa, men gärna många till avel, 3-6 hanar (om det finns så många fina hanar) istället för bara en. 5-6 honor per generation. Ibland korsar jag in från en annat stam och ser om ynglen ser fina ut och eventuellt odlar jag dem vidare.

7. Har du haft sjukdomsproblem? Hur gjorde du?

Jag har haft en del sjukdomsproblem genom åren. Sist var det hakmaskar (Gyrodactylus), de såg jag tydligt i mikroskop och det gick bra att behandla. Ihopklibbade fenor, jag tror att det är bakterieinfektion, har jag haft vid några tillfällen med viss dödlighet, men ingen katastrof. 95% vattenbyte i flera omgångar var det enda som hjälpte. Enstaka fiskar har haft uppsvälld buk och utstående fjäll (bukvattensot), dessa fiskar har kasserats och det verkar inte smitta. Numera tar jag, av försiktighetsskäl, väldigt sällan hem nya fiskar eller växter. Om något nytt tas hem få de vara flera veckor i karantän.

8. Vad skulle du vilja förbättra i din egen odling?

Om jag hade mer tid, skulle jag ha bättre hygien med tätare vattenbyten. Mata oftare, men mindre och mer varierande. Fler avelsdjur för ökad genetisk variation skulle också vara bra.

9. Till slut: Kan du ge 5 ”gyllene regler” till nybörjare, efter vad du lärt dig under din odlingstid?

  • Om man vill ha bra resultat och ställa ut bra fiskar, så ska man skaffa bra utgångsmaterial av fiskar man gillar. Besök gärna en utställning för att se vad som finns att välja på.
  • Var väldigt noga med hygienen; gör många vattenbyten, ta så lite som möjligt hem från affären (växter, fiskar) och ha alltid karantän.
  • Ge bra och varierande kost, varav den allra viktigaste beståndsdelen är nykläckt Artemia.
  • Begränsa dig till så många akvarier och stammar som du kan sköta väl, bara få stammar men i tillräckligt många akvarier är bättre än många varianter uppsplittrat.
  • Besök många andra akvarister eller guppyodlare, men var kritisk och plocka bara de bästa idéerna från var och en, ingen är bäst på allt. Man måste själv hitta rutiner som passar sina förutsättningar, ambitioner och framförallt sina fiskar.