Kerstin Larsson, 38, från Stockholm.
Hon har odlat sedan 11-årsåldern, dvs. i 27 år och skulle gärna ha velat göra sitt exjobb på biologilinjen inom just guppygenetik, men det var tyvärr inte möjligt. Hon har för närvarande inga guppies, pågrund av hennes flyttning, men hon skall dock starta på nytt så snart hon byggt klart akvarierummet i sin nya villa… Hennes favoriter har guaninblå strukturfärg samt grundfärg blå. Kerstin: ”Jag blev fullständigt förhäxad av det stålblå skimret när jag vid 11 års ålder såg en bild av en blå guppyhona på baksidan av O. Dahl Mikkelsens bok ”Guppy”. Förälskelsen i den färgen hänger kvar ännu 27 år senare”.
1. a) Hur många akvarier har du (antal + storlek)?
Just nu har jag inga akvarier alls, eftersom jag håller på att flytta och arbetet tar nästan all tid. Jag har dock 10 st 54-liters stående som jag så småningom skall ta i bruk igen.
1. b) Vad tycker du skulle vara optimalt?
Minst 20-30 akvarier skulle egentligen behövas för en enda stam. Man måste ju kunna hålla ett tillräckligt stort avelsunderlag separerat för att undvika inavel.
2. a) Vilket vatten har du (hårdhet, pH, temperatur, vanligt kranvatten)?
Vanligt kranvatten i Täby kommun (mjukt).
2. b) Hur ofta byter du vatten och hur mycket?
Hälften av vattnet blir utbytt 1gång/vecka. I den nya bostaden skall jag ordna direkt anslutning till badrumsavloppet + fast anslutning till duschen för påfyllning.
3. a) Använder du genomluftning?
Ingen genomluftning – Jag driver bara ut det för växterna viktiga CO2, utan att öka O2 nämnvärt.
3. b) Använder du filter?
Ja, i mina akvarier finns Eheim innerfilter med skumplastpatron. Viktigaste effekten är egentligen att patronen utgör livsmiljö för diverse mikroorganismer som bryter ned olämpliga kväveföreningar till mer harmlösa sådana.
3. c) Vad har du för bottensubstrat?
För att rationalisera skötseln har jag slutat med grus, även om detta egentligen inte alls är bra. Ett tjockt gruslager av lagom kornstorlek, gärna med viss undervärme för måttlig genomcirkulation av vatten, är ett lämpligt substrat för kväveomvandlande mikroorganismer – se ovan. Fiskarna blir mindre stressade av mörk botten – måla utsidan på akvariebottenglaset svart, så de ej kan se den bländvita frigoliten.
3. d) Vilken bakgrund har du?
Det är svart färg på akvariets baksida. Liksom ädelstenar ofta visas mot bakgrund av svart sammet, får fiskarnas färger en speciell lyskraft mot svart bakgrund. Nackdelen är naturligtvis att detta absorberar mycket ljus.
3. e) Vilka plantor har du?
Av bekvämlighetsskäl (enklare vid städning och vattenbyten) endast slingväxter av det stryktåliga slaget, typ hornsarv. (Om jag däremot skulle gå in för ett estetiskt ”växtvisningsakvarium” i vardagsrummet, skulle jag behöva ett större akvarium, bottenmaterial (tjockt grus, gärna med tillsats av litet järnchelat), vacker punktbelysning på snygga växtgrupper mm).
4. Vad har du för belysning (styrka, färg, energisparande lampor, hur länge är ljuset på)?
Jag använder lysrör, 1 st 120 cm fullfärg-dagsljusrör som räcker över 2 st 60 cm 54-l-akvarier. Jag har funderat på om jag borde köra dubbelrör istället, dvs 2 stycken per 2 akvarier. Ljustillgången är sannolikt begränsande för växterna och därmed syretillgång och upptag av nedbrutet avfall. Jag monterar ljuskällan något snett framför akvarierna för att strukturfärger kan endast ses om ljuset reflekteras från fiskfjällen tillbaka mot betraktaren. Idealt borde man alltså ha en stark halogen-pannlampa när man tittar på sina guppies :-), däremot skulle genomfallande ljus bakifrån vara en katastrof, rent estetiskt.
5. Vilket foder använder du? Hur ofta matar du och när?
a) dina vuxna fiskar?
Jag fodrar med flingfoder från Tetra + djupfrysta loppor/mygglarver (hinner aldrig fånga själv numera).
5. b) dina yngel?
Riktigt späda får Mikromin på tub + artemia. Därefter blir det flingfoder från Tetra.
6. Vad har du för avels- eller urvalsprinciper?
Linjeavel. Viktigt att ha en tillräckligt stor population.
7. Har du haft sjukdomsproblem? Hur gjorde du?
Nej.
8. Vad skulle du vilja förbättra i din egen odling?
En större population skulle vara bra och helautomatiserad skötsel.
9. Till slut: Kan du ge 5 ”gyllene regler” till nybörjare, efter vad du lärt dig under din odlingstid?
- Läs och lär mer om vattenkemi och akvarie-ekologi: Kaspar Horst & Horst E Kipper, The Optimum Aquarium, AD Aqua Documenta, 1986 (ISBN 3-925916-02-4).
- Läs och lär mer om både genetik och praktisk avelsmetodik, framför allt om hur man undviker inavelsdepression: Per-Erik Sundgren, Avel med sällskapsdjur, ICA förlag 1990 (ISBN 91-534-1138-.
- Håll en tillräckligt stor avelspopulation.
- Rationalisera och automatisera skötseln så långt möjligt – annars *BLIR* den i praktiken otillräcklig, oavsett hur dyrt och heligt man lovat sig själv att byta vatten… Se Micke Norbergs utmärkta artikel om halvautomatisk akvariehylla med slangar till och från badrummet. Jag har själv försökt bygga upp något liknande i min förra lägenhet, och planerar ett ännu mer ambitiöst bygge i min nya bostad. Skönt att bara starta utsugspumpen med tidur och att därefter koppla påfyllningsslangen till duschen…
- Som inom all naturvetenskap: a) Var kritisk, tro inte på alla ”goda råd” du hör. En del är ren vidskepelse eller seglivad myt-tradition, annat är kommersiellt biasserad reklam. Sök själv i litteratur och databaser, men gör en noggrann bedömning av riktigheten i informationen (speciellt den du hittar på webben).
b) Var inte rädd för att själv bygga och mixtra! Och så till slut ett extra sjätte (mycket viktigt) råd: - Se över ditt försäkringsskydd för vattenskador… 🙂