Av Björn Lundmark, Håkan Turesson & Christina Pawelzik
Allmänt om guppy
Guppyn är en liten och lättodlad fisk som är rolig och intressant på många sätt och den finns i alla akvariebutiker. Guppyn är lite ovanlig i jämförelse med de flesta andra fiskarter, då den har inre befruktning. Vilket innebär att guppyn ”ruvar” sina ägg inne i magen. Äggen kläcks ungefär samtidigt som honan ”föder” dessa. Ynglen klarar att simma och äta direkt, och försöker fly ifrån sina hungriga äldre släktingar. Det går ungefär 30 dagar från befruktning och födsel. Ungarna blir själva könsmogna efter en till två månader och då börjar man se vilka som får färg (hanarna). Guppyynglen är lättskötta och äter genast samma slags mat som föräldrarna, men man måste smula maten i små bitar till ungarna. Man kan ha ungarna kvar med föräldrarna om man bara har ett akvarium. För att öka överlevandechanserna för ynglena bör man ha mycket växter i akvariet där ungarna kan gömma sig. Om man vill att alla ungar ska klara sig är det bäst att flytta dem (eller honan innan hon fött) till ett litet akvarium där de är ensamma växer upp de två första månaderna.
Det är hanarna som är de färgglada medan honorna är lite större och tjockare än hanarna och mindre färgglada. Nästan alla guppyhanar ser olika ut i färg och form och de är väldigt aktiva och jagar och uppvaktar honorna nästan hela tiden. Detta är helt normalt för guppys men tycker man att det är störande kan ha lite fler honor än hanar.
Det går jättebra att blanda guppys med andra akvariefiskar, bara de andra fiskarna inte är för stora och elaka. Man kan alltid fråga i affären, det borde veta. Man kan också tänka på att de flesta arter är väldigt duktiga på att äta guppyyngel, speciellt ciklider men även labyrintfiskar (t.ex kampfiskar och guramis).
Matning
Man behöver inget specialfoder för få fina guppies utan vanligt flingfoder duger bra som basfoder. Mata försiktigt, det är bättre med för lite mat än för mycket! Är inte fiskarna hungriga när det är dags för utfodring är något fel. Kanske har man matat för mycket eller så är fiskarna sjuka. Ligger det mat kvar på botten som inte är uppäten 10 minuter efter utfodringen och fiskarna inte är intresserade av den, då utfodrar man på tok för mycket. Verkar fiskarna ivriga och hungriga när man utfodrar och de äter upp allt glupskt, då utfodrar man lagom och fiskarna är friska. Fiskarna ska alltså äta upp vad dom får inom några minuter, annars har man matat fel (undantaget om man utfodrar med bottentabletter som upplöses sakta). Man bör mata sina guppies minst en gång om dagen och vill man ha större guppies är det bara att utfodra fler gånger per dag. Om fiskarna får mat ofta växer dom snabbare men smutsar också ner sitt akvarium mer så att man behöver byta mer vatten.
Vill man ge sina fiskar lyxmat passar frysta mygglarver eller artemia från akvarieaffären jättebra. Man kan ge fryst foder dagligen eller ett par gånger i veckan. Levande foder är allra bäst, men mycket besvärligare och inget som man behöver använda. Guppyn kan som sagt äta alla sorters foder som säljs i akvarieaffären och man behöver inte alls köpa speciellt guppyfoder.
Vid semestrar behöver man inte oroa sig, en guppy klarar lätt att vara utan mat i 14 dagar men då är den hungrig när man kommer hem. Detta kan vara bra att tänka på om man måste åka bort och inte hittar någon som kan mata fiskarna.
Vattenbyte
Man måste byta vatten i sitt akvarium med jämna mellanrum, men hur mycket beror helt på hur mycket fisk man har och hur stort akvariet är. En fjärdedel nytt vatten var eller varannan vecka brukar vara lagom om man har normalt med fisk. Om man har väldigt mycket fisk i akvariet måste man behöva byta mycket mer vatten, kanske hälften varje vecka. Det gäller helt enkelt att ju mer fisk du har per liter akvarievatten desto mer vattenbyten måste du göra. En gammal tumregel säger att 1 centimeter fisk för varje liter akvarievatten kan vara lagom. Det svenska kranvattnet är utmärkt och man behöver inte använda några vattenberedningsmedel vid vattenbyten.
När man byter vatten kan man tömma det gamla med hjälp av en slang ner i en hink. När man sugit i slangen och det börjar rinna ner i hinken fortsätter det att rinna av sig själv (en sughävert). Använder du en genomskinlig slang, ser du när vattnet kommer, och slipper att få mycket av det gamla vattnet i din mun. Då kan man använda slangen som en ”dammsugare” och försiktigt suga bort så mycket lös smuts från akvariebottnen som möjligt. Fiskarna kan utan problem vara kvar i akvariet när man byter vattnet. Ta det bara lite försiktigt om du har yngel i karet. När man sedan fyller på nytt vatten kan man tillsätta ett vattenberedningsmedel som tar bort farligt klor, men det fungerar också om man inte gör det. Det nya vattnet ska ha ungefär samma temperatur som det gamla vattnet (22-26 grader är lagom). Det räcker att känna efter med fingrarna för fiskarna klarar några graders temperaturskillnad. När man byter vatten kan man också passa på att göra rent framrutan och sidorutorna från alger. Det gör man med en ren diskborste, svamp eller algskrapa. Akvariet behöver inte vara helt rent från smuts och alger då guppyna går gärna och äter alger från rutor och växter. Använd aldrig några kemikalier i akvariet, utan använd bara rena saker.
Storrengöring av akvariet görs kanske en gång varje år, kanske vartannat. Man fångar upp fiskarna och växterna, slangar ut vattnet. Sedan tar man upp gruset i en lämplig behållare där man sköljer och tvättar gruset. Använd inte heller här några kemikalier, vilket kan döda fiskarna. När gruset är någorlunda rent lägger man i gruset igen, fyll på med vatten plantera växterna och släpp i fiskarna. Klart
Inköp och sjukdomar
Guppys finns att köpa i alla akvarieaffärer, men titta först noga så att alla fiskar i akvariet ser friska och pigga ut innan du köper några Guppys. Om någon fisk i akvariet är död eller sjuk, t ex väldigt mager eller simmar precis vid ytan och andas mycket häftigt, så köp inte Guppys i den affären vid detta besök. Även om man väljer någon som ser pigg ut från ett sådant akvarium är risken stor att den guppyn har någon smitta och kommer att dö efter några dagar eller veckor. Inte nog med att de fiskar du köper dör, de brukar dessutom smitta dina andra guppys. Tyvärr är det mycket vanligt att Guppys från zooaffären är sjuka. Det är därför rekommenderat att ha de nyinköpta fiskarna i karantän och kanske även saltbehandla de för att bli av med yttre parasiterna (se vår sjukdomssida). Det kan vara idé att försöka få Guppys av någon bekant som man vet har friska fiskar. Köp gärna ett gäng guppys de trivs bra med ett par kompisar av samma art för att trivas.
Kom ihåg att en frisk guppy nästan aldrig ligger på botten eller står i ett hörn med ihopklämda fenor. En frisk guppy simmar livligt ofta nära ytan, äter glupskt och hanarna försöker hela tiden para sig med honorna.
Grus och växter
Här kan man göra som man vill, ofta kan det vara svårt att få växterna att växa bra, då de flesta akvariepaketsakvarium har något för svag belysning för de mest ljuskrävande arterna. Men för mycket belysning ger alger, så prova vilka växtarter som fungerar bra i just ditt akvarium. De flesta vill ha grus för att kunna plantera många olika slags växter som trivs i gruset. Det är svårt att ge tips på enskilda lämpliga växtarter, men några snabbväxande växter som är bra i uppstarten av akvariet är t.ex. vattenpest (Egeria densa) och Hygrophila polysperma. Man kan även prova de som ser intressanta ut i affären.
Om man inte vill ha grus i hela karet, kan man ha växter i någon mindre blomkruka, fylld med grus. Vill man ha ett mer lättskött akvarium utan grus kan man ha växter som kan flyta och klarar sig bra utan grus, tex hornsärv, flytormbunke, Najas, vattenpest eller javamossa. Guppys klarar sig också bra helt utan växter om man har bra luftning och filter, men det ser ganska tråkigt ut och för guppyungarna är det ju bra att ha växterna att gömma sig i. Växterna hjälper också till att ta bort smuts från fiskarna och syresätter vattnet. I ett välplanterat akvarium klarar man sig faktiskt bra utan luftning eller filter.
Luftning och filter
Man får lätt för sig att det är syrepumpen i sig själv som syresätter vattnet, men den största delen av syret kommer via vattenytan. Det pumpen gör är att röra om vattnet så att det hela tiden kommer nytt vatten i kontakt med syret i luften. De flesta akvarium har ett litet elektriskt motorfilter med en pump som pumpar vattnet genom filtret. Dessa fungerar utmärkt men man får göra rent filtret med jämna mellanrum, t.ex. när vattenflödet minskar. Stor smuts fastnar i filtervadden och mindre smuts äts av nyttiga bakterier i filtret. Det man kan tänka på är att guppyyngel lätt sugs in i filtret och dör där, vill man undvika detta kan man sätta ett skydd vid insuget, kanske en nylonstrumpa. Motorfilter passar bäst i lite större akvarier.
Det går också alldeles utmärkt att använda en liten luftpump som pumpar ner luft i vattnet genom en syresten, detta ger också tillräcklig vattencirkulation och därmed får fiskarna tillräckligt med syre. Man kan också pumpa luften genom ett litet luftdrivet filter som också renar vattnet. Man måste rengöra filtervadden emellanåt, t ex varje månad.
Räkor och snäckor
Det går utmärkt att ha räkor och snäckor tillsammans med guppies, men om man har lite med växter äter guppysarna sannolikt upp de flesta räkungarna. Snäckorna ser inte alltid så trevliga ut men flera arter är mycket bra på att hålla efter alger och smuts i akvariet. De skapar också ett bra ekosystem i akvariet vilket gör att vattenvärdena blir bra vilket gynnar alla invånare i akvariet.