Odlarintervju Hans Rillnert

Hans Rillnert, från Trelleborg

har dubbelsvärd, triangel, pinkies och Endlers guppies, som också är hans favoriter. Men rundstjärtar räknar han också till sina favoriter. Hans odlar ”på riktigt” sen 2 år, men guppies och andra levandefödare har alltid funnits i hans akvarier, och akvarier har han haft i 45 år.

1. a) Hur många akvarier har du (antal + storlek)?

Han har ca 90 styck och flertalet är 20 liter, men några är på 60-70 liter.

1. b) Vad tycker du skulle vara optimalt?

Jag kan inte svara på något exakt antal, men man skall inte ha fler än man kan sköta utan att man upplever det betungande.

2. a) Vilket vatten har du (hårdhet, pH, temperatur, vanligt kranvatten)?

Vattens hårdhet är ca 850 mikroSiemens, Ph 7.0-7.1 och temperaturen 22-23 grader C. Jag tar kranvatten + vatten från djupborrad brunn. Jag luftar brunnsvattnet några dagar. Oftast använder jag bara kranvatten. I Trelleborg är vattnet oklorerat.

2. b) Hur ofta byter du vatten och hur mycket?

Vattenbyte sker två gånger per vecka med ca 50%.

3. a) Använder du genomluftning?

Ja.

3. b) Använder du filter?

Ja, jag har pumphuvuden med skumgummisvamp till vuxna hanar, luftdrivna skumgummisvampfilter till övriga. Min personliga favorit är luftdrivna filter eftersom man får bra vattenkvalitet med ett bra fungerande filter samt att dom är lätta att göra rent i KALLT vatten. Skall dom användas i akvarier med andra fiskar än ursprungsakvariet så rengör jag svamparna i klorin och sköljer mycket noga.

3. c) Vad har du för bottensubstrat?

Inget bottensubstrat.

3. d) Vilken bakgrund har du?

Bakgrunden är målad blå eller svart. Jag skall prova med skiva bakom ställningen eftersom färgen flagnar när man tvättar karen.

3. e) Vilka plantor har du?

Javaormbunke finns i några akvarier, men jag skall sluta med det eftersom jag har för lite ljus + att det är lättare att sköta akvarier utan växter. Jag har alltför hårt vatten för javamossa, annars hade jag förmodligen använt det, men å andra sidan så samlar mossan en massa skit och måste göras ren.

4. Vad har du för belysning (styrka, färg, energisparande lampor, hur länge är ljuset på)?

Jag har ett lysrör i taket + ett par lågenergilampor + ett källarfönster. Jag brukar tända vid 13-tiden. Dessutom kan jag tända lysrör ovanför ställningarna vid behov.

5. Vilket foder använder du? Hur ofta matar du och när?
a) dina vuxna fiskar?

Vuxna djur och yngel ger jag en så omväxlande kost som möjligt. Givetvis är storleken på maten anpassad efter fisken. Jag matar med torrfoder, artemia, nykläckt både till små och stora fiskar, ”gröt”, grönsaker t ex torkade nässlor, spenat, brysselkål, sallad, havregryn, proteinrikt foder som mikromask, vita mygglarver, röda mygg, börjar bli tveksam till de röda mygglarverna eftersom jag har en känsla av att de inte alltid håller så hög kvalitet. Ibland luktar de pyton. Dessutom fångar jag levandefoder i naturen, härom råder delade meningar men jag har alltid gett mina fiskar vattenloppor. Det här med mat är svårt men jag tror att maten skall vara omväxlande. Jag försöker mata 3 gånger per dag med 1-2 ”fastedagar” i veckan. Under ”fastedagarna” kan jag ge lite grönsaker, men mycket lite. 3 gånger innebär morgon middag kväll. Det blir inte alltid morgon av någon anledning. Jag försöker att aldrig låta det ligga mat kvar över natten utan jag tar upp det mesta innan jag släcker. Matning är svårt, det är bättre att mata för lite än för mycket, för mycket mat som förorenar vattnet kan spoliera mycket arbete.

5. b) dina yngel?

Se ovan.

6. Vad har du för avels- eller urvalsprinciper?

Det var inte så lätt att svara på. Jag går efter storlek, färg, teckning och pigghet. Det blir väl rätt mycket på känsla, mer än på några rationella principer. Jag försöker få tag på stammar som är rena och det är inga problem om man är med i klubben.

7. Har du haft sjukdomsproblem? Hur gjorde du?

JA, men jag vill nog påstå att jag har skapat dom problemen själv. Man har slarvat med vattenbyte, matat för mycket, slarvat med håvarna, släpat hem något ”fynd” som skall bli något speciellt. Jag tror listan kan göras hur lång som helst och jag tror att envar har gjort ett eller flera misstag. Tråkigt skulle det vara annars. Det jag har haft problem med är hakmaskar eller liknande kräk. (Har inget mikroskop så jag kan se vad det är för något) Jag har provat allt från avmaskningsmedel för hundar/katter- antibiotika- formalin- specialmediciner. Mycket tveksam till resultaten, givetvis har en del överlevt men det hade de kanske gjort ändå, men jag vet inte om det har överlevt fler än om jag bara gallrat hårt bland de som visat svaghetstecken och samtidigt gjort 100 % vattenbyten och byte av kar. Sedan så känner jag stor tvekan att släppa dessa potentiella smittbärare ihop med mina övriga guppies. Mitt råd är att man kastar allt som går i de kar man har sjuk fisk. De enda gånger man skall hålla på med medicin etc är när det är de sista fiskarna av någon stam man tycker om. Vita prick är inga problem idag där finns det enligt mitt förmenande effektiv medicin, givetvis vid måttliga angrepp.

8. Vad skulle du vilja förbättra i din egen odling?

I stort är jag nöjd med de fiskar jag håller på med, skall sluta med en variant av dubbelsvärd där fiskarna verkar förlora sina ursprungliga färger, det enda jag har lyckats uppnå är en del mycket stora hanar med dålig färg.
Vad gäller ställningar och kar så håller jag på att bygga om lite grann och skall bl a montera en luftpump i garaget som skall klara alla akvarierna och på så sätt kan jag ta bort de små luftpumparna, vidare funderar jag på hur jag skall förenkla vattenbyten, kanske det blir ett system med kontinuerligt vattenbyte eller att det går på timer. Det stora problemet är ju uppvärmningskostnaden av vattnet men här skall jag undersöka möjligheterna med solfångare. Problemet med kontinuerligt vattenbyte skall jag fundera på under sommaren och räkna lite grann. Det är mycket som skall till, hål skall borras och rör skall dras. Vi får se vad det blir. Annars tror jag att kontinuerliga vattenbyten är en mycket viktig faktor för god tillväxt och friska starka djur.

9. Till slut: Kan du ge 5 ”gyllene regler” till nybörjare, efter vad du lärt dig under din odlingstid?

  • Det måste vara roligt att odla. Börjar det bli betungande så är det dags att lägga en del akvarier i malpåse och bara pyssla med det i liten skala. Tävlar ni så ta det inte på blodigt allvar. Åk på en utställning och trivs tillsammans med övriga guppioter.
  • Bra vatten. Regelbundna vattenbyten, ca 50% två gånger per vecka.
  • Bra hygien. Inga slemmiga burkar! Använd flera håvar, låt håvarna stå i salt- eller klorinlösning. Skölj noga innan användande.
  • Fodra omväxlande, allsidigt och fantasirikt.
  • För anteckningar över vad du gör. Du glömmer fortare än vad du tror.